Wat is mesologie?
Mesologie is een complementaire geneeswijze voor onderzoek en behandeling van vooral chronische lichamelijke en psychische klachten.
De reguliere kennis wordt gecombineerd met kennis uit verschillende complementaire geneeswijzen zoals Ayurveda Orthomoleculaire Geneeskunde, Homeopathie, Traditionele Chinese Geneeskunde en Fytotherapie.
Deze combinatie zorgt voor een helder inzicht in het totale lichamelijke functioneren. De geneeswijze is gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme.
Wanneer naar een mesoloog?
Klachten van patiënten die een mesoloog bezoeken zijn zeer uiteenlopend, bijvoorbeeld eczeem, hoofdpijn of gewrichtsklachten. Maar vele andere klachten, soms langdurig of onbegrepen, zijn mesologisch ook goed te behandelen.
Ook kinderen die bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, keel-neus- of oorklachten, hyperactiviteit of te vaak ziek zijn hebben baat bij de behandeling van een mesoloog.
Voor een overzicht van de indicaties klik hier.
Wat kan een mesoloog?
Een mesoloog is opgeleid in:
- Westerse geneeskunde (anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie)
- Traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda (filosofie, diagnostiek en voedingsleer)
- Homeopathie, kruidenleer en orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen- en mineralenleer)
- Electro Fysiologisch Onderzoek (diagnostische meting)
- Filosofie en psychologie
Door combinatie van deze geneeswijzen wordt een inzicht gekregen in het totale lichamelijke functioneren. Mesologie zoekt naar de oorzaken van de klacht en bestrijdt hierdoor ook de symptomen.
Herkomst van het woord Mesologie
Het woord Mesologie is een samenvoeging van twee Griekse woorden (mesos / μέσος = midden en logos / λόγος = leer) en kan letterlijk uitgelegd worden als "de leer van het midden". Dit 'midden' zien we binnen de Mesologie op twee manieren:
1. 'Meso' verwijst naar staan tussen de reguliere geneeskunde en de complementaire geneeskunde.
2. 'Meso' verwijst naar het mesoderm (dit is met name het bindweefsel).
Ad 1: De brugfunctie
Mesologie is een relatief nieuw begrip in de gezondheidszorg. Het staat in het midden tussen de reguliere en complementaire geneeskunde en vervult daarin een brugfunctie. De basis wordt gevormd door kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, interne geneeskunde en de integratie van complementaire geneeswijzen.
Mesologie is een toegepaste wetenschap, waarin reguliere kennis van groot belang is voor de samenwerking met de reguliere geneeskunde. Mesologie vervangt de reguliere geneeskunde niet, maar werkt aanvullend en streeft naar een goede samenwerking met huisartsen, specialisten en andere disciplines in de gezondheidszorg.
Ad 2: Het mesoderm
Het mesoderm is het embryonale kiemblad waarin onder andere zelfregulerende mechanismen zijn ondergebracht. Het is de middelste laag in de eerste dagen van het embryo. In het lichaam vormt het mesoderm een communicatienetwerk gericht op de handhaving van het evenwicht (de homeostase). Feitelijk worden zowel ziekte als gezondheid gereguleerd door het mesodermaal weefsel. Ons lichaam bestaat voor 60% uit weefsels welke uit het mesoderm zijn ontstaan.